Blog

Nový a neotřelý náhled, smysluplně propojené informace a různá doporučení či nápady k vyzkoušení pro Vás.

Za povšimnutí stojí rozhodně také mé vlastní "přelomové" zážitky a zkušenosti, které tu s Vámi čas od času sdílím. :)


Nejnovější články:


Moje životní zážitky - pokračování

francouzská komunita L'Arche, červen 2018

PAVLA SMOLKOVÁ (17. 1. 2024)

L'Arche (česky Archa) je na křesťanských základech stojící komunitní bydlení pro osoby s mentálním a kombinovaným postižením, kde tyto osoby žijí s asistenty přímo pod jednou střechou. První Archu založil již v roce 1964 kanadský teolog Jean Vanier; dnes již najdeme po celém světě přes 150 komunit téměř ve 40 zemích světa.


První úryvek své (pouze) desetidenní návštěvy tohoto magického místa jsem s vámi přes Speckaře sdílela před rokem a půl - konkrétně 20. srpna 2022. Teď už je to téměř 6 let, co jsem Archu navštívila, a přesto se k ní ve svých myšlenkách nadále velmi často vracím... Byla to opravdu jedna z těch přelomových zkušeností.

Zajímá vás, co všechno jsem si z Archy odvezla?

Dnes bych s vámi chtěla sdílet "objevy", které jsem učinila za první dva dny svého pobytu. (Češi, sledujme a učme se...) Nakoukněte pod pokličku mého starého deníku z Archy:


1. První věc, klienti tu mají opravdu výběr. Ještě víc než v Belgii, což jsem si nemyslela, že je vůbec možné.

2. Druhá věc, opravdu je tu rodinné prostředí. Dá se tu poznat, že ti asistenti žijí přímo s nimi. Dá se to poznat úplně na všem.

3. Třetí věc, ze všeho tu dýchá spirituální duch. Jeden příklad za všechny: dnes po obědě mi bylo striktně doporučeno vzít si delší kalhoty, protože kraťasy jsou prostě nevhodné (a to jsem se neodvážila vzít si tílko, normálně jen široké triko s krátkým rukávem… Stejně ty kraťásky vadily).

4. Další věc, existují tu i foyers plné jenom asistentů, těch tzv. odsloužilých. A Régine (průvodkyně návštěvníků, pozn. red.) je právě jedna z nich, ukazovala mi domek, ve kterém bydlí v pěti lidech jejího věku.

5. Dále, multikulturalita a respektování všech. Je tu fakt hodně všelijakých cizinců, tudíž i vyznavačů jiných náboženství, jiné orientace a tak podobně. Dneska jsem například u jednoho mladého kluka, večer u
 vozíčkářů, pořád váhala, jestli to opravdu je kluk a jestli je opravdu tak mlaďounký… Ne, 24-letá holčina. Co k tomu dodat? Snad jen, že jsem se to dozvěděla pouze ze slov, podle vzhledu mi opravdu připadala jako kluk.
---> Tahle tolerance je perfektní v tom, že nikomu nevadí například moje vegetariánství. A kdybych nejedla prostředky mrkví a jenom její okolky, taky by to nikomu nevadilo, a ještě by podle toho jednali. To se mi tady líbí opravdu, opravdu nejvíc (ano, pan kněz nemá rád okurky, které nemají odstraněná zrníčka ze středu a my jsme to s Francescou [jedna z asistentek, pozn. red.] nevěděly, takže mu nakonec ona uchystala místo toho rajčata).

6. Taky tu nechávají dost prostoru pro vlastní aktivity/iniciativu, což je též velice příjemné. A přínosné.

7. A nakonec co se Loly (jedna z asistentek, pozn. red.) týče, hodně cestovala a dělala v obchodnictví teď před příchodem do Archy svoji stáž. Je to zajímavá holčina, a říkala mi, že co se jí tady líbí, že to je jak roky. Když tu stráví dva měsíce, je to jako dva roky běžného života. Tak moc je to intenzivní, hluboké a živoucí, co se tady všude okolo a i uvnitř samotného člověka děje. A tomuhle naprosto rozumím a věřím tomu už teď.


Mimořádné nadání

FAKTA a ZAJÍMAVOSTI

16. 1. 2023

ANO, může to být obtížné. Často to je obtížné. Jinak bych se ostatně ani neptala, že? ;)

Pojďme se tedy podívat na faktory, co depistáž (cizí slovo, které znamená právě aktivní vyhledávání) nadaných komplikují:

  • Podvědomě si jako nadané představujeme dítě, kterému "na první dobrou" všechno jde a se vším si poradí. Ale tak to vůbec nemusí být...
  • Málokdo si například představí mimořádné nadání u "čertíka", kterému ale nestačí nabízené aktivity, nudí se, a tak vymýšlí všelijaké "skopičiny". (Neplatí pro veškeré nežádoucí chování!!!)
  • Dítě - i dospělý - se navíc může naučit své nadání docela efektivně skrývat. Například proto, aby "nevyčuhoval" z party kamarádů.
  • U člověka s mimořádným nadáním se můžou vyskytnout také poruchy učení (dyslexie, dysgrafie aj.). Tato skutečnost se pak nazývá "dvojí výjimečnost". Ale řekněme si upřímně, který učitel/rodič je na takovou variantu připraven?
  • Před samotnou diagnostikou nadání musí vždy vzniknout takzvané "podezření". Bez nominace konkrétně na nadání si ani v pedagogicko-psychologické poradně nemusejí všimnout, že jde o žáka mimořádně nadaného.


Ze všech těchto bodů vyplývá, že mnozí mimořádně nadaní "proplují" bez větších obtíží školským systémem i životem a nikdo si ani nevšimne, že také oni by si zasloužili individualizované podmínky.

Přitom mimořádné nadání opravdu neznamená pouze vysokou inteligenci, ale zahrnuje velké množství dalších, i život komplikujících, specifik (čtěte např. o potížích ve škole v příspěvku z 23. srpna 2022).

Myslíte si, že může být obtížné rozpoznat nadání?
Myslíte si, že může být obtížné rozpoznat nadání?

Přečtěte si jako první, co je na blogu nového!


Vědecky podložené dopady digitálních technologií na děti... a mnohé další
Vědecky podložené dopady digitálních technologií na děti... a mnohé další

Dospívání v digisvětě

DOPORUČENÍ

9. 1. 2023

TIP OD SPECKAŘE:

  • Knížka, která se vyjadřuje k nejdůležitějším otázkám ohledně vývoje dětí ve světě všudypřítomných digitálních technologií.
  • Je stavěná coby přehledný průvodce pro rodiče dětí různého věku, ale zabaví se u ní kdokoli, koho tato problematika alespoň částečně zajímá. ;)
  • Ačkoli příjmení působí cizokrajně, napsala ji Češka.
  • Své názory opírá o výsledky mnohých výzkumů. Nicméně nechává prostor také lidem s odlišnými názory.
  • Poukazuje na všudypřítomná rizika, zároveň navrhuje vhodná řešení.


Z mého pohledu by si tuto knihu měl přečíst každý mladý dospělý...

Tak neváhejte a shánějte Hry, sítě, p*rno od Michaely Slussareff!


Novoroční předsevzetí

ZAMYŠLENÍ

2. 1. 2023

Každý si může pod "skutečně důležitým" představit něco jiného. Také já sama bych mohla dosadit vícero oblastí: vztah, rodina, (smysluplná) práce, respekt, zdraví...

Poslední dobou se ale čím dál častěji odchyluji od svých cílů. Nedávám jim přednost, nepracuji na nich usilovně (a na některých nepracuji dokonce vůbec), nechávám se rozptylovat činnostmi, které NEJSOU důležité.

Chci to změnit. Potřebuji to změnit. Jakou změnu potřebujete udělat Vy? Co je pro Vás skutečně důležité?...


-------------

PS: Zase jsem to nestihla včas, budiž tedy mé předsevzetí "Karinové" namísto "novoročního".  O=)

Moje předsevzetí pro rok 2024? Věnovat se tomu, co je skutečně důležité.
Moje předsevzetí pro rok 2024? Věnovat se tomu, co je skutečně důležité.